Khutbah Bahasa Jawa Tentang Kemasyarakatan

  • Bagikan
khutbah bahasa Jawa tentang kemasyarakatan

Setelah sebelumnya agak lama tidak ngupload, kali ini admin akan membahas mengenai khutbah bahasa Jawa tentang kemasyarakatan. Sebelumnya, kami pernah upload perihal khutbah bahasa jawa kesehatan dan teks ceramah bahasa sunda tentang akhir zaman.

Suasana gaya hirup jalma akhir-akhir ieu sigana ngalaman sabalikna tina naon anu kuduna, kumaha tontonan janten pituduh sareng hidayah janten tontonan.

Saterusna tontonan dijadikeun kiblat dina sawangan jeung cara hirup anu ngabalukarkeun robahna ajén-inajén etika jeung norma-norma agama. Urang tiasa ningali kanyataan ieu tina kumaha caketna kahirupan jalma milenial sareng dunya hiburan, musik, olahraga sareng hiburan anu sami sareng kabiasaan kuffâr (kafir) sareng fussâq (jalma jahat) ku kituna urang ngajantenkeun aranjeunna berhala. Lajeng kumaha hukum pikeun idolize inohong anu jahat atawa kafir?

Sabenerna, dina perkara ngaidolakeun kuffâr atawa fussâq, aya sababaraha klasifikasi hukum. Lamun kecap ‘nyembah’ anu dimaksud ngan ukur ngaku kana kaleuleuwihan kaparigelan hiji jalma sarta henteu nimbulkeun mahabbah (cinta) dina kuffâr atawa fussâq, mangka hukumna diidinan. Jeung upama nimbulkeun nâs (ngahibur) sangkan nganggap sagala paripolahna alus, mangka haram. Sakumaha anu ditandeskeun ku

Syekh Khatib ash-Syirbini dina kitab Bujairimi al-Khotb dumasar kana ayat:

لَا تَجِدُ قَوْمًا يُؤْمِنُونَ بِاَللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ يُوَادُّونَ مَنْ حَادَّ اللَّهَ وَرَسُولَه.

Hartosna: “Maneh (Muhammad) moal manggihan hiji jalma anu iman ka Allah jeung ka aherat, silih pikanyaah ka jalma-jalma anu nentang Allah jeung Rasul-Na”. (Surat Al-Mujdah: 22)

Sajaba ti éta, lamun harti kecap ‘menyembah’ nyaéta sanjungan/puja anu mangrupa fi’lul-qolbi (pagawéan haté) atawa disebut dina fiqih salaku rukûn, mawaddah, mailul-qolbi mangka hukumna teu diwenangkeun atawa haram. . Sakumaha anu dijelaskeun ku Syekh Khotib ash-Syirbini.

Baca juga: pidato uga diarani

Dina Surah Ali-Imran ayat 28, Imam Fakhrur-Razi ngoméntaran yén interaksi jeung kafir, lamun dumasar kana mahabbah jeung yakin kana bathil agama, sanajan teu ngabalukarkeun kufur, dilarang ku agama.

Kusabab éta, éta tiasa nyababkeun pendapat anu hadé kana ajaranana sareng kasenangan agamana. Ku kituna, umat Islam teu kudu muja kafir atawa fasik, sabab bakal mangaruhan pola hirup. Utamana para santri anu nyatana jadi penerus para ulama jeung pewaris estafet perjuangan para nabi.

Para santri satemenna kudu ngajadikeun Rasulullah atawa ulama sabagé berhala. Memang teu saeutik di jaman ieu, rumaja jeung nonoman anu ngaidolakeun seniman, ti mimiti seniman domestik sorangan nepi ka seniman asing, jeung ti pamaén bal nepi ka pamaén sinetron mikanyaah, malah mindeng sababaraha urang mahasiswa anu milu dina ieu.

nganggap yen data brahala-brahala maranehna teh kacida pentingna, sangkan maranehna leuwih nyaho jeung leuwih paham kana tokoh-tokoh brahalana, padahal status agamana masih keneh taram.para nabi jeung ulama’ anu kudu dipikareueus. Ironisna, sabagéan ti maranéhanana anu kaleuleuwihi kaleuleuwihi ka idola maranéhanana, nepi ka titik di mana maranéhna megatkeun ngaliwatan wates nu geus diatur sarta ngahontal tingkat fanatisme buta, atawa nu katelah ta’assub, nyaéta pikeun idolize jeung ngabela putus asa ngalawan batur atawa a golongan tanpa merhatikeun naha berhala teh aya di masyarakat. rel anu bener atawa henteu. dina hal ieu nabi pernah nyebatkeun yen manehna lain jalma anu ngajak ta’assub,perjoang lantaran ta’assub sarta maot dina hiji kaayaan ta’assub..

Fatal pisan upama saurang murid ngahontal gelar ieu. Teu jarang urang tepang oge, pameget anu niru gaya hirup brahalana, mimitian ti niru buuk brahala, berebut-rebut meuli baju anu persis siga brahala, merangan tanda tangan jeung sajabana. salah sahijina. Hadits ieu nyentug pisan dina polemik, yen jalma anu nyonto gaya hirup hiji jalma atawa hiji jalma, mangka manehna ibarat jalma anu ditiru.

Cukup sekian khutbah bahasa Jawa tentang kemasyarakatan dari kami, semoga bermanfaat. Oh, ya, teks tersebut hanya isis khutbah, untuk syarat rukunnya sendiri bisa dilihat dalam artikel yang berjudul: mengapa khotbah jumat merupakan bentuk khotbah yang paling penting untuk diketahui.

  • Bagikan

Saya bahagia jika Anda menanggapi artikel ini!

%d blogger menyukai ini: