pada setiap halaman.
pada setiap halaman.
pada setiap halaman.

Khutbah Jumat Bahasa Jawa di Bulan Safar

  • Bagikan
khutbah jumat bahasa jawa di bulan safar
pada setiap halaman.

Sahabat Bendara Aswaja sudah lama kiranya admin tidak membahas khutbah. Untuk itu, kali ini saya akan memberikan khutbah jumat bahasa jawa di bulan Safar. Namun kami juga merekomendasikan materi khutbah bahasa jawa kesehatan, yang juga cocok pada bulan Safar. Untuk khutbahnya, sebagaimana berikut:

Masyarakat Indonesia minangka masarakat pluralistik. Maneka cita cita mbentuk budaya sing rumit banget, rumit lan gegandhengan. Budaya utawa budaya iki diwarisake kanthi turun-tumurun saka leluhur nganti putu lan dadi jinis kabutuhane.

pada setiap halaman.

Kalebu kapercayan sing ana nganti saiki yaiku dina nasib ing dina Rebo pungkasan wulan Safar. Dipercaya manawa ing dina kasebut kacilakan mudhun ing bumi. Akeh wong banjur nindakake ritual sing dipercaya bisa nolak bencana sing kedadeyan nalika semana.

Ora ana sing ngerti sapa sing dadi penemu lan asal usul Rebo Wekasan, nanging kapercayan iki jumbuh karo gambaran umum masarakat Indonesia sing kandel banget karo kapercayan dinamisme: kabeh duwe energi utawa kekuwatan sing bisa nyebabake sukses utawa kegagalan manungsa. upaya njaga urip.

Keyakinan iki selaras karo kapercayan Arab kuno sing uga percaya yen ana nasib ala ing wulan Safar. Nabi uga ngelingake kanca-kancane supaya ora katut ing kapercayan iki. Miturut al-Hafidz Ibn Rajab al-Hanbali, akeh masarakat biasa sing percaya nasib ala ing wulan Safar, kadang nglarang lelungan. Percaya yen nasib ala bakal teka ing wulan kasebut minangka jinis thiyarah (percaya marang tandha-tandha ala) sing dilarang.
Rasulullah ngendika:

“Ora ana penyakit infeksi. Ora ana kapercayan yen teka bencana ing wulan Syafar. Ora ana kapercayan manawa roh wong sing mati dadi manuk mabur. ” (Riwayat al-Bukhari lan Muslim).

Ing sawetara literatur, ana riwayat sing ujar manawa dina Rebo pungkasan wulan Hijriyah ana musibah terus-terusan, kaya sing dicritakake dening Waki ​​’ing al-Ghurar, Ibn Mardawaih ing at-Tafsir lan Khatib al-Baghdadi. “Rebo pungkasan wulan iku dina ala terus”

Hadits iki ora mesthi bisa digunakake minangka legitimasi kacilakan sing kedadeyan ing wulan Safar, amarga kekuwatan rantai kasebut ringkih, nanging hadits iki bisa digunakake minangka peringatan supaya ati-ati nalika nindakake sawijining perkara ing wulan kasebut. Bener yen hadis daif ana hubungane karo iman lan hukum (halal utawa haram), mula ora digunakake minangka bukti, nanging yen ana gandhengane karo semangat amal lan ati-ati, mula ora apa-apa. an-Nawawi ing al-Adzkar ujar: “Kajaba sampeyan ngati-ati, kayata nalika ana hadis daif sing ngomong babagan makruh tuku lan adol utawa omah-omah, disaranake nyingkiri sanajan ora wajib.”

Sarjana Tawhid banjur nggolongake wujud kapercayan marang kekuwatan siji obyek dadi telung jinis. Sapa wae sing percaya yen geni kobong karo panase, lan banyu seger kanthi seger, mula dheweke bakal dianggep kufur. Sapa wae sing percaya yen geni kobong amarga kekuwatan sing dipasrahake dening Allah marang dheweke, mula dheweke diklasifikasikake minangka bodho lan fasiq. Sapa wae sing percaya yen sing menehi asil iku mung Allah, dene fenomena ‘kobong’ nalika geni nyentuh kayu iku mung kebiasaan umum, mula dheweke dadi wong sing percaya.

Imam Ibn Farkah ngendika, nyocogake pendapat saka Imam Syafii, “Yen ahli astrologi percaya manawa mung Allah sing nggawe kabeh perkara, mung Allah sing nggawe ‘sebab lan akibat’ ing saben pakulinan, mula keyakinan kaya iki ora apa-apa. Sing dadi masalah lan nistha yaiku yen ana sing percaya yen lintang lan makhluk liyane minangka pangaribawa kedadeyan (dudu Gusti Allah). ”

Ora ana dina sing ora disengaja ing Safar lan wulan liyane, nanging ngati-ati ora uga nandhang lara. Sing kudu dipikirake yaiku yakin manawa siji-sijine sing duwe kekuwatan mutlak yaiku Allah lan sing paling penting yaiku ngisi dina kanthi tumindak sing apik.

Cukup sekian khutbah jumat bahasa jawa di bulan Safar persembahan Bendera Aswaja. Kurang lebihnya, mohon maaf!

pada setiap halaman.
pada setiap halaman.
  • Bagikan
pada setiap halaman.

Saya bahagia jika Anda menanggapi artikel ini!

pada setiap halaman.
%d blogger menyukai ini: