Khutbah Jumat Bahasa Sunda Tentang Maot

  • Bagikan
khutbah Jumat bahasa Sunda tentang maot

Halo sahabat Bendera Aswaja, kali ini saya akan merangkai khutbah Jumat bahasa Sunda tentang maot. Sebelumnya, kami pernah posting khutbah jumat bahasa sunda tafakur dan khutbah bahasa sunda singkat tentang sabar. Karena banyak permintaan tentang maut, ya, udah, saya bikinkan.

Oh, ya, bagi temen-temen yang baru mengunjungi situs ini, saya kasih tahu dulu, bahwa ini hanyalah isi kutbah. Syarat dan rukunnya, bisa Anda baca pada artikel kami yang berjudul mengapa khotbah jumat merupakan bentuk khotbah yang paling penting untuk diketahui.

Tanpa berlama-lama lagi, langsung kami suguhkan teks khutbah Jumat bahasa Sunda tentang maot. Waktu dan tempat, kami persilahkan:

Maot mangrupa hiji hal anu dipikahariwang ku ampir kabéh jalma. Unggal manusa sanajan ti kelas sato bakal sieun maot. Kacuali sababaraha jalma anu parantos nyerah dina kahirupan dunya, anu hoyong maot gancang.

Cocog pisan jeung teu matak ngabingungkeun lamun urang salaku manusa sieun kana MAOT, sabab maot teh hartina papisah tina sagala nu dipiboga jeung nu dipikanyaah, papisah jeung bapa atawa indung, papisah tina harta jeung pangkat, papisah jeung dunya jeung eusina. Papisahan sakedapan kakasih, pamajikan atawa anak, jalma bisa ngeclakeun cipanon kasedih, sumawonna papisah pikeun kasaéan.

Sarerea sieun maot, tapi aya jalma anu sieun pisan maot, aya ogé anu sieunna standar, malah aya sababaraha jalma anu henteu ngarasa sieun maot, tapi malah wani maot atanapi hoyong maot. .

Tangga pangheulana terang sareng percanten kana akherat nyaéta pangaweruh ngeunaan roh sareng jasad manusa. Urang salaku manusa geus nyaho babarengan yen manusa teh diwangun ku 2 unsur, nyaeta unsur ROH jeung JASAD, tapi lolobana manusa ngahartikeun maot teh heureut jeung basajan pisan, ku kituna teu mikir jeung teu mere. pentingna pikeun masalah sumanget.malah jiwa sorangan, éta naha lolobana jalma dina kahirupan maranéhanana ngan paduli fanshoun, dahar, nginum, asesoris jeung pleasures duniawi.

Raga téh daging, tulang, getih, kulit, buuk, nu kabéhanana mangrupa kumpulan jutaan malah milyaran sél nu tumuwuh jeung baranahan alatan pangaruh roh nurutkeun tanda-tanda nu geus diatur ku nu nyiptakeun. Upami henteu ku roh anu aya dina awak urang, maka awak urang sanés ngan ukur barang-barang anu teu hirup.

Sedengkeun pikeun roh, nya eta unsur ketuhanan, nyaeta, hiji hal anu ngan Alloh uninga rusiahna, henteu diwangun ku zat jeung molekul dzat, ieu unsur anu ngabalukarkeun daging, getih, kulit, jeung bulu tumuwuh. sarta tumuwuh, nu ngabalukarkeun awak gerak. Unsur ieu ngabalukarkeun urang boga rasa kanyaah, asih jeung asih, boga hatena, ambek jeung anti, sangkan manusa bagja, bagja, senang, atawa susah jeung sangsara. Unsur sumanget ieu ogé anu ngajadikeun urang isin, moral, sosial jeung moral atawa ngajadikeun urang mahluk teu isin, moral, moral atawa sosial.
ROKHANI atawa ROKHANI manusa ngabogaan loba ngaran nurutkeun fungsi jeung tempatna;
Dingaranan roh atawa jiwa, atawa kahirupan dina fungsina ngahirupkeun, tumuwuh jeung baranahan.

Disebut akal dina fungsina mikir (nalungtik), maluruh sabab jeung akibat, nginget-nginget jeung ngabayangkeun.
Dingaranan haté atawa haté dina fungsina ngarasa, handap parasaan saperti panas, tiis, beurat, hampang, gering, lapar, jeung haus, rasa luhur, saperti asih, asih, asih, kangen, gumbira, bagja, bagja, karunya, isin, hormat, ambek, hate jsb.

Dingaranan nafsu dina fungsina hayang, daek, daek. Jadi rokhani (roh, pikiran, haté, hawa nafsu) nyaéta ngahiji tina rupa-rupa ngaran nurutkeun fungsi jeung tempatna. ( KAHIRUPAN Sanggeus Maot, BEY ARIFIN )
Allah SWT ngadawuh, ‘Kami henteu ngajadikeun manusa samemeh anjeun (MUHAMMAD) hirup langgeng, jadi lamun anjeun maot, naha maranehna bakal langgeng?’ (Qs. Al Anbiyaa’ (21): 34).

Satuluyna tina ayat ieu mangrupa bekel anu lumaku pikeun sakabeh mahluk, ‘Satiap jiwa bakal ngarasakeun maot. Kami baris nguji maranéh ku kajahatan jeung kasaéan salaku cobaan (sabenerna). Jeung ka kami anjeun bakal dipulangkeun.” (Surah Al anbiya.” (21): 35).

Substansi moments nalika awak jalma maot disimpen dina kaayaan kaku, ngandung loba palajaran sarta palajaran berharga, kawani jeung kageulisan nu asalna mindeng reueus, robah jadi rupa nu némbongkeun karep. Beungeut nu tadina caang robah jadi beungeut pucat.

Lamun hiji jalma dina kaayaan kitu, kabeungharan, jabatan, jeung status sosial anu ditanggung moal méré mangpaat. Anak, pamajikan, dulur, tatangga jeung babaturan ngan ukur bisa neuteup sedih, ceurik, jeung harepan. Dokter sareng ahli médis ogé teu tiasa ngalakukeun nanaon. Moal aya nu bisa ngalawan kersa Nu Maha Kawasa.

Sanaos ayat-ayat mulya sareng hadits ngajelaskeun yén ahir hirup sareng maotna manusa ditandaan ku dicabut jiwana sareng nahan jiwana, dalil-dalil ieu henteu jelas ngawatesan waktos nalika ruh ditarik sareng jiwa dicepeng, nyaéta tungtung hirup, sajaba ti sababaraha hal, cue pondok. Sakumaha dawuhan Kangjeng Nabi Muhammad SAW. “Lamun maranéh datang ka jalma anu maot diantara aranjeun, maka tutup panonna, sabab panonna nuturkeun roh” (HR. Ibnu Majah)

Lajeng tanda-tanda Al Qur’an ngeunaan maot jeung kasusah na dinyatakeun dina firman Allah “Jeung Sakaratul Maut datang dina bebeneran. Éta nu sok dijauhan ku aranjeun.” (Qs. Qaaf [50]: 19) “Aéh pikasieuneun upama manéh nempo waktu jalma-jalma nu lalim (aya) dina tinekanan maot, bari ku malaikat neunggeul kuring ku leungeun maranéhna, (ngadawuh) ‘Hayu. kaluarkeun jiwa aranjeun.’ Poe ieu aranjeun bakal dibales siksaan anu kacida hinana, sabab aranjeun sok ngucap ka Alloh (ucapan-ucapan) anu henteu bener jeung (sabab) sok ngabanggakeun ayat-ayat-Na.” Qs Al An’aam[6]: 93 )

Ku sabab kitu, katangtuan ngawatesanan waktu maot mangrupa hal anu tacan kahontal ku élmu. Jeung memang eta pisan teu mungkin, sabab mangrupa ulikan nu teu bisa ngahontal ku akal jeung teu tunduk kana experimentation.

  • Bagikan

Saya bahagia jika Anda menanggapi artikel ini!

%d blogger menyukai ini: